top of page

Informatie

Om je goed voor te bereiden op de wedstrijden heb je natuurlijk informatie nodig. Voor degene die al wedstrijden rijden is onderstaande informatie een geheugen opfrisser. Dus kijk voor alle nodige informatie op deze pagina.

01

Ruiterpaspoort

Om mee te kunnen doen aan de wedstrijd heb je een ruiterpaspoort nodig van de FNRS. Deze kun je aanvragen bij de balie op de manege. Zodra het ruiterpaspoort aangevraagd is, kun je meedoen met de wedstrijden. Het paspoort is nodig om je promotiepunten in op te schrijven. Het is belangrijk dat je het paspoort altijd meeneemt naar de wedstrijd. Bij het secretariaat wordt de proef betaald (€ 8,50) en het ruiterpaspoort ingeleverd. Bij aanvraag van de diploma's wordt 4 euro extra in rekening gebracht.

02

Inschrijven

Je kunt je inschrijven voor de wedstrijd door een e-mail te sturen naar fnrs.mpc@gmail.com. In je mail geef je door welke dag je rijd, het niveau van je proef en je drie voorkeuren voor paarden of pony's.  Je krijgt dan een bevestigingsmail terug, dan ben je echt ingeschreven. Je kunt je inschrijven tot een week voor de wedstrijd.
Ook tijdens de wedstrijd kan je je alweer opgeven voor de volgende maand! Als de startlijst is gemaakt kun je deze vinden op: http://www.wedstrijdplatform.nl/

03

Wedstrijdkleding

De FNRS heeft een aantal kledingvoorschriften opgesteld voor iedereen die wedstrijd rijd. Op deze manier kan de jury ook het beste naar de hulpen kijken die jij het paard geeft. Je kunt kiezen voor het wedstrijduniform. Dit is een witte rijbroek, een rijjasje, daarbij een plastron of een stropdas, een witte blouse en witte handschoenen.
Je mag ook een donkere effen trui aan met een lichte rijbroek. Je hoeft hier geen hand-schoenen bij aan. Als je dit wel doet, moet het een lichte kleur zijn. Wat ook nog kan is een witte blouse met lange mouwen en een rijbroek. Hierbij moet je dan wel donkere handschoenen aan. Je mag laarzen of chaps aan, deze mogen alleen geen franjes hebben. Vanzelfsprekend daar je een geschikte veiligheidscapverplicht en mag je zweep niet langer zijn dan 100cm bij een pony en 130cm bij een paard.

04

Invlechten en zadelen

​Tijdens de wedstrijd moet je paard of pony er natuurlijk netjes uitzien. Dit doe je door bijvoorbeeld knotjes in de manen te maken. Bij het secretariaat kun je een wit dekje halen voor onder het zadel. Als je paard of pony in de les bandages of peesbeschermers omheeft, mag je tijdens de proef met witte bandages rijden anders niet. Tot en met de F6 is het verplicht om met een stoot of martingaal te rijden. Vanaf de F7 is dit niet meer toegestaan. Als je de laatste bent die op een pony rijdt, dien je ervoor te zorgen dat alle knotjes netjes uitgevlochten worden en dat de spullen netjes opgeruimd zijn in de zadelkamer. Iedereen die op dezelfde pony rijdt, is verantwoordelijk. Voor vragen, kun je tijdens de dag altijd terecht bij het secretariaat.

05

Inrijden

​Een kwartier voordat je moet rijden, mag je de achterste bak in om in te rijden. De pony moet vaak nog een aantal keren een proefje rijden, dus het is niet de bedoeling dat er veel wordt gegaloppeerd. Er mag een ouder mee de bak in om je erop te helpen. Het is wel de bedoeling dat ouders en andere supporters in de kantine naar de proef kijken. Er mag gefilmd worden in de bak, echter alleen in overleg met het secretariaat.

06

Theorie en diploma

In de F2, F4, F6, F8en F10 wordt er een theorie toets afgenomen. Wat je hiervoor moet leren, kun je vinden in het FNRS handboek. Deze zijn te verkrijgen op de manege. Bij 3 fouten of minder, ben je geslaagd. Mocht je nu toch meer fouten hebben gehaald, doe je de theorie gewoon nog een keer de wedstrijd erna. Mocht je graag de theorie mondeling doen, is dit geen enkel probleem! Na het behalen van je theorie en je laatste promotiepunt in de F2, F4, F6, F8 en F10 ontvang je een diploma. 

07

Prijzen​

Bij een wedstrijd horen natuurlijk prijzen en rozetten!


deelnemers             ​ prijzen           kleur rozet
4 of minder              1                     oranje
5 t/m 8                      2                     rood
9 t/m 12                    3                     wit
13 t/m 16                  4                     blauw
17 t/m 20                  5                     groen
21 of meer                6                     roze

08

Beoordeling

De proef wordt beoordeeld door een onafhankelijke FNRS-jury, die voor ieder onderdeel een cijfer geeft. Bij een totaal aantal punten van minimaal 210 is er een promotiepunt behaald. ï»¿Iedere ruiter krijgt aan het einde van de dag een protocol mee naar huis met de behaalde aantal punten en een toelichting van de jury.

09

Bijzonderheden

Je dient ongeveer één uur van tevoren aanwezig te zijn op de manege en je aan te melden bij het secretariaat. Het kan natuurlijk voorkomen dat er speciale omstandigheden zijn of dat je voor een keer op een andere dag zou willen rijden. Geef dit tijdig door aan het secretariaat, zodat we hier rekening mee kunnen houden!

10

Clubkampioenschappen

Tijdens de wedstrijd van juni worden de clubkampioenen bekend gemaakt. Alle wedstrijden vanaf september tellen hiervoor mee. Je moet minimaal zes wedstrijden hebben gereden over het hele seizoen om hieraan mee te kunnen doen. Je eindigt in een bepaalde volgorde. De ene keer wordt je misschien eerste en de keer erna vierde. Als je als eerste eindigt krijg je 1 punt, als je als tweede eindigt 2 punten en-zovoort. Degene die in juni de minste punten heeft, wordt de kampioen. Degene die de meeste punten heeft, krijgt de aanmoedigingsprijs!
Iedere keer dat je een proef rijdt krijg je een bepaald aantal punten. Deze punten worden bij elkaar opgeteld. Degene die aan het einde van het seizoen de allerhoogste punten heeft, wint de prijs voor het hoogste puntentotaal. Hoe vaker je meedoet, hoe meer kans je natuurlijk maakt om te winnen.

bottom of page